fbpx

Het paleo dieet deel 2

Het paleolithisch dieet, afgekort tot paleo dieet of soms gewoon zelfs paleo, gaat uit van het idee we vooral moeten eten zoals in de oertijd of in ieder geval voordat we landbouw gingen bedrijven zo’n 10.000 jaar geleden. Met landbouw kregen we via tarwe toegang tot een rijke koolhydratenbron en de vraag is dan ook of we voor die tijd weinig koolhydraten aten.

 

Eetpatronen

Cassave, een minder bekende maar lekkere wortelgroente

In Afrika, waar de mens van oorsprong mogelijk vandaan komt, lijken ze een aantal bronnen te hebben van koolhydraten, namelijk fruit en wortelgroente. Er zijn meer dan 1.000 fruitsoorten te vinden in de donkere tuinen van Afrika en deze lijken bij elkaar, meer dan 10 maanden in het seizoen te zijn, waarvan velen langer houdbaar zijn. Er is dus het hele jaar toegang tot koolhydraten, ook via (wortel)groente. De nog in leven zijnde Afrikaanse jager-verzamelaarsstammen zoals de Hadza halen 40-60 procent van hun energie uit koolhydraten en de Nederlandse gezondheidsraad, die de voedingsrichtlijnen opstelt, houdt het op 40-65 procent. Zelfs de eskimo’s die grotendeels van het jaar in de winter leven, halen nog 30 procent van hun energie uit koolhydraten. Vanuitgaand dat de eerste boeren niet begonnen zijn met tarwe verbouwen, omdat ze het voorheen niet aten, kunnen we gerust aannemen dat de mens het ook langer dan 10.000 jaar consumeert. Het aandeel tarwe zal alleen veel lager zijn dan vandaag de dag.

 

Praktijk

Koolhydraten kunnen betrokken worden uit groente, fruit, wortelgroente zoals cassave (zie afbeelding), yam, de zoete aardappel, maar ook een klein beetje uit granen. Het betekent dat tarwe ook kan, maar beperk het tot een enkele maaltijd per dag, dus niet brinta, brood, sultana, pasta op een dag, maar slechts een van de vier. Verdiep je eens in de verschillende wortelgroentes en breidt daarmee je keuze enorm uit. Ook meer fruit is welkom, maar spoel daarna even je mond met water zodat het zuur niet onnodig lang op je gebit blijft werken. Onze voorouders aten het meeste waarschijnlijk onbewerkt, dus rauw of koken met een beetje zout en kruiden.

 

Conclusie

Het paleo dieet is gebaseerd op wat onze voorouders aten en dan mogen we tot de conclusie komen dat ze ook een groot deel van hun energie uit koolhydraten haalden. Zover wij weten, zijn er geen lowcarb jager-verzamelaarsstammen. Als je kiest voor het paleo dieet, dan kies je ook voor fruit en (wortel)groente, maar dan wel zo onbewerkt mogelijk zoals onze voorouders deden.

Download hier de paleo Food Inspiration app, en geniet van de heerlijke recepten.

 Bron: Ready For Life

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *