fbpx

Koolhydraten remmen vetverbranding? Of toch niet?

foto 2

 

Koolhydraten jagen de productie van het hormoon insuline op en dat remt onder ander de vetverbranding. Het klinkt dan ook logisch als iemand stelt dat je sneller afslankt als je koolhydraten mindert. Dit idee, ook wel bekend als de insulinehypothese, is al vaker onderzocht, maar nog nooit zo nauwgezet.

 

Hall & Taubes 
De insulinehypothese is gepopulariseerd door wetenschapsjournalist Gary Taubes die er boeken over schreef en zelfs een organisatie genaamd NuSi voor opzette om de validiteit ervan te toetsen. Met 50 miljoen in kas kan het gedegen onderzoek doen en op de nominatielijst van steronderzoekers staat obesitaswiskundige dr. Kevin Hall. Hall heeft een aantal wiskundige modellen ontwikkeld om het gewichtsverloop te voorspellen tijdens afslanken en aankomen. In die modellen zijn alle bekende factoren overwogen waaronder fysieke activiteit, thermogenese tot de insulinehypothese. Hall heeft budget gekregen van de overheid om zijn rekenmodellen te toetsen en kiest in dit geval om deze samen met de insulinehypothese te testen.

 

Het onderzoek
In dit experiment zijn 19 obese deelnemers (BMI 35) 6 dagen gevoed met een dieet om het gewicht te stabiliseren. Vervolgens werden ze 5 dagen opgesloten in een metabole kamer met 30 procent negatieve energiebalans door vet te schrappen of koolhydraten. Het eiwitgehalte tussen de twee diëten bleef nagenoeg hetzelfde. Tijdens het verblijf moesten ze elke dag een uur op de loopband bewegen. Na die 5 dagen werden ze 2 tot 4 weken weggestuurd, maar werd de energiebalans door middel van dubbel gemerkte watertechniek bijgehouden. Bij terugkomst gingen de deelnemers opnieuw 5 dagen de metabole kamer in om het andere dieet te volgen. Dus als ze de eerste keer vetarm aten, dan was het nu koolhydraatarm of andersom. De onderzoekers vonden het belangrijk dat de suikerconsumptie gelijk bleef in het vetarm dieet om de insulinerespons hoog te houden. Dit is buitengewoon belangrijk, omdat het argument altijd is dat calorierestrictie per definitie leidt tot minder koolhydraten en dat vetverlies daarom het gevolg is van koolhydraatrestrictie en niet zozeer vanwege de negatieve energiebalans.

 

Het resultaat
De onderzoekers hebben veel data gecollecteerd, maar allereerst is het belangrijk om te weten dat de insulinerespons tijdens het vetarmdieet significant hoger was dan tijdens het koolhydraatarm dieet en toch vielen de deelnemers nagenoeg op beide diëten evenveel af. Aangezien er ook altijd sprake is van vochtverlies werd er ook een DEXA meting uitgevoerd, maar die was niet nauwkeurig genoeg om verschillen in vetverlies vast te stellen. Het verschil moet dus klein geweest zijn. De zuurstofmetingen in de metabole kamer, waar ze 2 maal 5 dagen verbleven, suggereert echter sterk dat het vetarmdieet iets succesvoller was dan het koolhydraatarm dieet. Er is nog veel meer gemeten, maar de bespreking van die gegevens vallen buiten de scope van deze clip.

 

Conclusie
Ondanks de inzet van geraffineerde suiker en een significant hogere insulinerespons van het vetarmdieet, bleek er nauwelijks verschil te zijn in resultaat tussen het koolhydraat- en vetarmdieet op het gewicht en vetverlies. De vetverbrandingsstand in relatie tot afslanken is een nutteloos begrip. Daarmee is de laatste nagel in de doodskist van de insulinehypothese geslagen. De energiebalans is leidend en het beste dieet om af te slanken is en blijft het dieet dat je het langst kunt volhouden.

 

Geraadpleegde bron:

  • Hall KD (2015), Bemis T, Brychta R, e.a. Calorie for Calorie, Dietary Fat Restriction Results in More Body Fat Loss than Carbohydrate Restriction in People with Obesity. Cell Metabolism 13 August 2015.

Don’t Stop Here

More To Explore

selective focus of a boxer s fist

Kickboksen en Boksen de perfecte stress-killer

Kickboksen bij Health Factor richt zich op de recreatieve sporter. Die wil werken aan weerbaarheid, conditie en techniek. Middels een intensieve boks-training. Altijd willen kickboksen,

Wat is functionele training?

Wat is functionele training? Functionele trainingen zijn trainingen die zijn afgestemd op je eigen lichaam, op je eigen levensstijl of de sport die word beoefend.

Zitten is het nieuwe roken!

Zitten is niet goed voor ons. Over dit onderwerp valt de laatste tijd veel te lezen. Zit je veel? Dan heb je een verhoogde kans