fbpx

Probiotica of leefstijl?

De darmflora is helemaal hot & happening en veel problemen, waaronder overgewicht en ontstekingsziekten, zouden het gevolg van zijn de verkeerde bacteriën in onze darmen.
Het probleem is dat we helemaal niet weten wat een gezonde darmflora is, want de bacteriën die we als slecht bestempelen, die blijken dominant te zijn bij de jager-verzamelaarsstam Hadza. Zij hebben echter geen van onze problemen, dus is de samenstelling van de darmflora dan de oorzaak of het gevolg?
Fecale transplantaties leiden bij muizen tot een verhoging van het bruine vet en tot een afslanksucces (Suárez-Zamorano N 2015). Dit zijn overigens wel genetisch gemanipuleerde muizen, waarvan de leptinehuishouding verstoord is. Bij mensen ziet men dit soort successen niet (Bell DS 2015). Het is dus niet zo eenvoudig als verondersteld wordt. Onderzoekers (Park S 2015) hebben aantal experimenten geanalyseerd, waarbij men actief probiotica heeft ingezet om de darmflora te ‘herstellen’ van zogenaamde slechte bacteriestammen. Geen van deze experimenten hebben geleid tot gewichtsverlies. Het lijkt erop dat dit niet het wondermiddel is waar iedereen op zit te wachten.
Conclusie
Al jaren ziet men ziekte en overgewicht op het noordelijk halfrond gepaard gaan met een afwijkende darmflora. Transplantatie van de poep leidt bij dieren tot gewichtsverlies, maar bij mensen leidt het tot niets. Ook probiotica suppleren leidt bij mensen niet tot het gewenste resultaat.Voorlopig houden wij het nog op voldoende vezels eten uit een gevarieerd aantal bronnen.
Bron: Chivo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *