fbpx

Word je dik van suiker?

Niemand lijkt meer een goed woord over te hebben voor suiker, maar word je er echt zo dik van als men zegt? Twee broers, eeneiige tweelingen, gingen op onderzoek uit voor de BBC en kwamen tot een schokkende conclusie!

 

 

suiker vs vet tweeling

 

Suikerschieten

Elke tijd kent zijn eigen zondebok en op alles wat suiker bevat lijkt een schietschijf te zitten. De goeroes, de consumentenbond, maar ook recent nog een directeur van GGD hebben er sterke meningen over. Suiker maakt je dik en is daarmee zeer ongezond.

 

De dolle tweeling

In Groot Brittannië was een tweeling die de uitdaging wel aan wilde. Een maand lang zou de ene broer laag-vet gaan en dat betekent dat slechts 5% van de totale hoeveelheid bestond uit vet. De andere broer schrapte niet alleen suiker, maar beperkte alle koolhydraten tot 5%. Het werd een gruwelijke maand, waarvan beiden achteraf zeiden het niet aan te bevelen. Als eeneiig paar zijn ze genetisch identiek en een verschil in uitkomst, is dus het gevolg van voeding en niet van hun lichamelijke verschillen.

Na een maand bleek er nauwelijks verschil te zijn tussen de twee broers, omdat het eten vooral lekker is in combinatie en door variatie. Het grote geheim is namelijk dat we overeten van wat we lekker vinden. Alleen suiker is niet (lang) lekker, alleen vet ook niet. Combinaties, zoals je dat vaak tegenkomt in snoep en snacks daarentegen, die eet je ook als je geen honger hebt. Dit wisten we natuurlijk allang, maar deze broers hebben dat nogmaals op een ludieke wijze duidelijk gemaakt.

 

BBC documentaire

 

BBC Horizon

 

De uitdaging was in opdracht van de BBC, die er een Horizonuitzending aan wijdt, woensdagavond 29 januari. De twee broers worden natuurlijk gevolgd in dat programma, aangevuld met een discussie over wat het echte probleem is. Het belooft een interessante uitzending worden. De broers, beiden artsen, zijn er al over uit. Het demoniseren van een enkel voedingsmiddel zoals suiker of vet, is onzinnig. Het is te gemakkelijk. Wat ze wel adviseren kun je je tijdens de uitzending laten vertellen.

 

Conclusie

Het is altijd gemakkelijk om een zondebok aan te wijzen, maar zo simpel is het in de werkelijkheid nooit. Geniet dus gewoon van je suiker, eet lekker veel groente en fruit en minder snoep en snacks. Neem suiker met mate en laat je niet vooral niet gek maken!

 

Bron: Ready for life

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *