fbpx

Positieve emoties!

Positieve emoties hebben verschillende functies, maar lijken daarnaast ook een heilzaam effect te hebben op onze gezondheidsindicatoren. Onderzoekers waren benieuwd welke positieve emoties over de beste papieren beschikten.

In dit onderzoek werd van 200 mensen over een dag de positieve emoties geïnventariseerd. Plezier, ontzag, compassie, vreugde, liefde, maar ook trots werden genoten en genoteerd. Van de deelnemers werd ook het wangslijm afgenomen en in een laboratorium geanalyseerd. De onderzoekers vermoedden, op basis van de wetenschappelijke literatuur, dat meer positieve emoties zouden leiden tot lagere ontstekingswaarden en dan met name IL-6, een van de best onderzochte cytokinen, die geassocieerd wordt met welvaartziekten.

De onderzoekers gingen verder en keken welke van de emoties het meest samenvielen met de laagste ontstekingswaarden en het bleek de positieve emotie ‘ontzag’ te zijn. Het laatste decennium is het onderzoek naar positieve emoties in stroomversnelling gekomen en observaties zoals in dit onderzoek geven het belang ervan maar weer eens aan. Het ervaren van positieve emoties is dan ook wenselijk, waarbij de aantekening gemaakt dient te worden dat positieve emoties voelen niet hetzelfde is als positief denken. Bij positie denken kun je jezelf voor de gek houden, terwijl dat bij positief voelen natuurlijk niet het geval is. In het geval van ontzag, hoeft het helemaal niet over grote dingen te gaan. Het observeren van kleine wondertjes in de natuur, geeft je vaak al idee van de onvoorstelbaar genialiteit ervan.

Conclusie

Positieve emoties worden geassocieerd met heilzame effecten, terwijl lagegraads ontstekingen juist vaak voorkomen bij welvaartziekten. Is het toeval dat het ervaren van veel positieve emoties samengaat met lagere ontstekingswaarden? Als we al al het bewijs samentrekken dan suggereert het dat het geen toeval is. Het kan daarom geen kwaad om je eens te verwonderen over de schoonheid van de natuur. Dat lokt meestal positieve emoties uit, waaronder ontzag.

Redactionele noot
Dit is een clip, een korte staccato post over een verwondering, een actualiteit, een link naar een artikel of met een tip.

Geraadpleegde bron:

  • Stellar JE (2015), John-Henderson N, Anderson CL, e.a. Positive Affect and Markers of Inflammation: Discrete Positive Emotions Predict Lower Levels of Inflammatory Cytokines. Emotion. 2015 Jan 19.

 

Bron: Chivo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *