fbpx

glutenvrij? Gaan duuratleten er sneller op?

Glutenvrije-bars

 

 

Gluten worden vanwege de exorfinen en de vermeende zonuline stimulerende werking door velen beschouwd als een eiwittenconstellatie die de gezondheid en de sportprestaties schaadt. De zaak op het gebied van gezondheid is buitengewoon zwak, maar nu is er voor het eerst ook gekeken naar prestatie.

 

Het onderzoek

In totaal werden 13 wedstrijdfietsers (8 mannen en 5 vrouwen) gescreend en uitgesloten van coeliakie en prikkelbaar darmsyndroom. Deze atleten gingen 7 dagen van start met een dieet dat 16g gluten per dag bevatte of juist glutenvrij. Na die periode gingen ze 10 dagen compleet glutenvrij en werd de tests herhaald, maar nu andersom (geblindeerd kruisexperiment). Gedurende de periode werd het normale trainingsschema gewoon gehandhaafd evenals het voedingspatroon, zover mogelijk. De atleten kregen namelijk een deel van hun voeding geleverd via repen die wel of geen gluten bevatten. Tijdens de test fietsten zij op 70% van hun piekvermogen voor een duur van drie kwartier, gevolgd door een 15 minuten tijdrit, waarin ze zoveel mogelijk afstand af moesten leggen. Er werd bloed voor, tijdens en na de test afgenomen. Na de verschillende testen bleek er geen verschil te zijn in prestatie, in darmongemak en de hoeveelheid cytokinen, waaronder IL-6 en TNF-alpha, die iets zeggen over ontstekingsreacties (lagegraads inflammatie).

 

Conclusie

Gluten hebben in dit onderzoek geen effect laten zien op de testprestaties van deze wedstrijdatleten, die geen coeliakie of prikkelbaar darmsyndroom hadden. Ook is er geen sprake van een toename in lagegraads inflammatie. Het is onwaarschijnlijk dat gezonde atleten een probleem gaan krijgen met gluten.

 

 

Geraadpleegde bron:
  • Lis D (2015), Stellingwerff T, KiticCM, e.a. No Effects of a Short-Term Gluten-free Diet on Performance in Nonceliac Athletes. Medicine & Science in Sports & Exercise:

 

Bron: Chivo

Don’t Stop Here

More To Explore

selective focus of a boxer s fist

Kickboksen en Boksen de perfecte stress-killer

Kickboksen bij Health Factor richt zich op de recreatieve sporter. Die wil werken aan weerbaarheid, conditie en techniek. Middels een intensieve boks-training. Altijd willen kickboksen,

Wat is functionele training?

Wat is functionele training? Functionele trainingen zijn trainingen die zijn afgestemd op je eigen lichaam, op je eigen levensstijl of de sport die word beoefend.

Zitten is het nieuwe roken!

Zitten is niet goed voor ons. Over dit onderwerp valt de laatste tijd veel te lezen. Zit je veel? Dan heb je een verhoogde kans