fbpx

Sterke botten krijgen

Sterke botten krijgen en behouden is veel meer dan alleen calcium naar binnenwerken. Je zult het lichaam ook een reden moeten geven om sterke botten te willen hebben en dat doe je o.a. met krachttraining. Daarmee geef je een prikkel, waarmee je lijf vanuit het binnenste opbouwt.

sterke bottenBotweefsel is levend materiaal en vormt zich naar de belasting. Bij hogere belasting is de dichtheid hoger (bovenste helft)De rol van bewegen.

Al verschillende malen is geconstateerd dat vrouwen die mindere calcium binnenkregen en ook niet overdreven veel vitamine D in hun bloed hadden, toch over sterke botten kunnen beschikken. Wat deze groepen gemeen hadden is dat zij regelmatig bewogen en vaker dingen tilden. Bewegen helpt het skelet te beschermen, maar de vorm van bewegen is wel belangrijk. Wielrenners die over gespierde dijen beschikken, die hebben toch relatief zwakke heupbotten. Fietsen is weliswaar een fijne vorm van bewegen, maar voor de botten mag er nog wel iets anders bij. De Amerikaanse vereniging voor Sportgeneeskunde (ACSM) raadt vooral aan om te krachttraining te doen voor sterkere botten. Het hoeft niet veel tijd te kosten en is een veilige manier om het skelet uit te dagen.

 

Welke oefening?

Het hoeft niet meteen zo extreem, maar squatten (hurken) met gewicht is zeker een zinvolle oefening voor sterke botten.

Het hele lichaam is gebaat bij een beetje weerstand, maar sommige delen hebben wat meer stimulans nodig zoals de heupbotten, de onderarmen en rug. Krachttraining moet juist deze gebieden stimuleren en zo is het heupgebied gebaat bij oefeningen zoals de deadlift of de glutemachine. De onderarmen worden flink belast met optrekken, een bezigheid die vrouwen niet gemakkelijk afgaat, maar wel kunnen leren. Juist de grip die ervoor nodig is, sterkt de onderarmen, maar stimuleert ook de rest van het lichaam om zich schrap te zetten. Voor de rug kunnen squats goede oefeningen met bijvoorbeeld dumbbells op de schouders. Uiteindelijk draait het om de mix van deze oefeningen die het hele skelet sterker maken, zodat het calcium ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Als je geen ervaring hebt met krachttraining, laat je dan begeleiden. Het is niet moeilijk, maar waarom zou je niet meteen goed van start gaan?

 

Conclusie

Er zijn verschillende redenen om krachttraining te doen en door eerst aandacht te schenken aan de kwaliteit van botten, geven we voorrang aan fundament, waar we de rest van deze artikelenserie op voortbouwen. Hoewel bewegen in zijn algemeenheid bijdraagt aan botopbouw, blijkt krachttraining heel effectief en tijdsefficiënt. Schroom daarom niet en ga lekker aan de slag met het ijzer.

 

Bron: ready for life

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *