fbpx

Vetverbrandende effect van High Intensity Interval Training (HIIT) blijven aanhouden

Personal training

 

De claims over het superieure vetverbrandende effect van High Intensity Interval Training (HIIT) blijven aanhouden. De argumentatie is overtuigend. Met HIIT bouw je spieren op en daarom verbrand je veel meer dan met het rustigere cardio. Een recent experiment van 12 weken toetste deze claim.

In totaal werden 38 sedentaire deelnemers met overgewicht (BMI 25-29.9) van 18 tot 55 jaar (7 mannen en 31 vrouwen) gerandomiseerd in 3 sessies per week HIIT, cardio of niets (controlegroep). Deze sessies waren progressief opgebouwd en daarmee volgde de belasting de belastbaarheid op de voet. In grote lijnen trainden de HIIT groep met een protocol van 30s voluit (120% VO2piek) afgewisseld met 120s interval. De cardiogroep bouwde op naar 45 min duurtraining op 65% van de VO2piek. De deelnemers hielden eetdagboeken bij en droegen een stappenteller om hun dagelijke fysieke activiteit bij te houden. Lichaamscompositie werd vastgesteld met een DEXA.

 

Resultaat

Het lichaamsgewicht van beide groepen veranderde nauwelijks. Het vetpercentage van de HIIT groep daalde ook nauwelijks (0,3%), terwijl deze in de cardiogroep afname met 2,6 procent. Ook het buikvet daalde bij de cardiogroep, maar niet bij de HIIT groep. Geen van de groepen toonde een verschil in vetvrije massa na 12 weken. Het fitheidsniveau nam in de HIIT even veel toe als in de cardiogroep, maar de HIIT deed het in iets meer dan de helft van de trainingstijd.

 

 

Conclusie

Het resultaat van dit experiment is in strijd met de claims die gemaakt worden voor HIIT. Die zijn dan ook gebaseerd op HIIT vs cardio experimenten van beroerde kwaliteit, maar ook omdat de populatie zich niet altijd laat vergelijken. De sedentaire deelnemer met meer liefde voor de bank dan voor sport reageert heel anders op (HIIT) training dan fitte atleten. Wat je ook van het onderzoek vind, eigenlijk zijn er geen fatsoenlijke onderzoeken die de superioriteit van HIIT onderbouwen. Laten we vooropstellen dat afslanken grotendeels via voeding gaat, maar dat effectiviteit van sporten sterk afhangt van diegene die je voor je hebt.

 

 

Geraadpleegde bron:

  • Keating SE (2014), Machan EA, O’Connor HT, e.a. Continuous Exercise but Not High Intensity Interval Training Improves Fat Distribution in Overweight Adults. Journal of Obesity. Volume 2014 (2014), Published 19 January 2014

 

 

Bron: http://www.chivo.nl

Don’t Stop Here

More To Explore

selective focus of a boxer s fist

Kickboksen en Boksen de perfecte stress-killer

Kickboksen bij Health Factor richt zich op de recreatieve sporter. Die wil werken aan weerbaarheid, conditie en techniek. Middels een intensieve boks-training. Altijd willen kickboksen,

Wat is functionele training?

Wat is functionele training? Functionele trainingen zijn trainingen die zijn afgestemd op je eigen lichaam, op je eigen levensstijl of de sport die word beoefend.

Zitten is het nieuwe roken!

Zitten is niet goed voor ons. Over dit onderwerp valt de laatste tijd veel te lezen. Zit je veel? Dan heb je een verhoogde kans