fbpx

Wat is functionele training?

Wat is functionele training?

Functionele trainingen zijn trainingen die zijn afgestemd op je eigen lichaam, op je eigen levensstijl of de sport die word beoefend.

Wij krijgen echter voornamelijk te maken met mensen die sporten voor hun hobby. En fitter willen worden. Dit houdt niet in dat deze mensen niet specifiek willen werken aan persoonlijke doelen.

Een functionele training speelt in op de doelstellingen waarmee iemand de fitnessclub is binnengekomen. Voorbeelden van functionele trainingen zijn trainingen die de spieren ontwikkelen met trainingsmiddelen als kabels, elastieken, kettlebels en oefeningen waarbij gebruik wordt gemaakt van het eigen lichaamsgewicht.

 

 

Hoe werkt functioneel trainen?


Het belang van functioneel trainen richt zich op samengestelde bewegingen die meer dan één spiergroep op hetzelfde moment laten bewegen. Wanneer je alleen je biceps versterkt met bijvoorbeeld een biceps fitnessapparaat, ben je alleen gefocust op één spiergroep. Dit noemen we een geïsoleerde oefening, een oefening met een beperkte beweging en deze verloopt vaak over één of twee gewricht(en). Functionele trainingsoefeningen richten zich altijd op het gebruik van meerdere gewrichten.

Een ideale functionele trainingsoefening is een oefening waarbij alle gewrichten in beweging komen zoals, enkel-, knie-, heup-, elleboog- en schoudergewricht(en). Zij verhogen het vermogen van je spieren om samen te werken als een eenheid. Je kunt lichaam dus zien als één spiergroep!

Algemeen Dagelijks Leven (ADL)

De mate van kwaliteit van bewegen meten wij met name in het Algemeen Dagelijks Leven (ADL) van mensen. Wanneer mensen beperkt worden in hun ADL, zal dit vroeg of laat hun kwaliteit van leven beïnvloeden. Mensen moeten dus op een dusdanige manier getraind worden dat ze in staat zijn de dingen die ze dagelijks doen beter en efficiënter kunnen doen. Dit doen we door terug te gaan naar de kern van ons bewegen. Alle bewegingen die wij maken in het dagelijks leven, ongeacht wat ons dagelijks leven inhoudt, zijn opgebouwd uit een aantal fundamentele bewegingen.

 

Meer weten over functioneel trainen. Neem dan contact op via de website of telefoon.

https://www.healthfactor.nl/small-groups-training/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *